Rodzinne śniadanie wielkanocne to ważna tradycja w wielu polskich domach, dlatego o wyglądzie świątecznego stołu warto pomyśleć odpowiednio wcześnie. Klasyczny biały obrus nakryty odpowiednią zastawą i tematycznymi dekoracjami z pewnością zrobi duże wrażenie na wszystkich zaproszonych, a gospodarzom pozwoli z dumą serwować przygotowane smakołyki. Jaką zastawę stołową wybrać na wielkanocny stół?
Zastawa stołowa na Wielkanoc – jaki serwis obiadowy wybrać?
Święta to dobra okazja na wymianę zużytego serwisu obiadowego na nowy. Zastawy stołowe dzieli się na dwie główne kategorie:
– komplety ze szkła hartowanego, które może być przezroczyste lub barwione, na przykład na biało lub na czarno,
– komplety z porcelany, najczęściej śnieżnobiałe, ale także kremowe, zdobione lub bardziej minimalistyczne.
Ze względu na charakter wiosennych świąt, warto zrezygnować z designerskiej ciemnej zastawy, na rzecz tej jasnej, bardziej pozytywnej. Najbardziej ponadczasowa będzie zastawa porcelanowa, która wbrew obiegowym mitom jest nie tylko efektowna, ale także praktyczna. Porcelanowe miski i talerze bardzo często nadają się do mycia w zmywarce, są trwałe i odporne na uszkodzenia. Występują także w różnych stylach do wyboru.
Zastawa stołowa nowoczesna czy tradycyjna?
Wybór pomiędzy zastawą stołową tradycyjną a nowoczesną to najważniejsza decyzja, jaką trzeba podjąć przed zakupem. Znana i ceniona porcelana Ćmielów to przede wszystkim modele tradycyjne, pięknie dekorowane i w klasyczny sposób zdobiące nakrycie stołu. Z kolei porcelana Chodzież to także kolekcje serwisów bardziej nowoczesnych, niekiedy wręcz designerskich. Tradycyjna porcelana sprawdzi się lepiej na śniadaniu, którego uczestnikami będą osoby w różnym wieku. Z kolei nowoczesna porcelana pozwoli zadbać o świeży i niebanalny wygląd zastawy stołowej. Zwłaszcza proste, minimalistyczne kolekcje, jakie reprezentuje porcelana Karolina, powinny przypaść do gustu osobom preferującym neutralne wyposażenie w zestawieniu z bardziej wyrazistymi dekoracjami.
Jakie sztućce na wielkanocny stół?
Dobierając sztućce do serwisu obiadowego, należy konsekwentnie trzymać się swojego pierwszego wyboru. Zastawa stołowa zadecyduje więc o tym, jakie sztućce będą do niej pasować. Przy tradycyjnych, zdobionych kompletach najlepiej zaprezentują się równie ozdobne łyżki i widelce, z kolei idealnym dopełnieniem nowoczesnych serwisów będą modele minimalistyczne lub te o niebanalnej formie, która nadaje charakter. Eleganckie sztućce Eternum można dobrać również do tych mocniej zdobionych misek i talerzy, jeśli nakrycie stołu ma prezentować się nieco delikatniej, mniej wytwornie. Równie uniwersalne będą holenderskie sztućce Amefa, dostępne w wariancie całkowicie gładkim i delikatnie zdobionym. Najważniejsze jest jednak zwrócenie uwagi na ich jakość. Łyżki, noże i widelce ze stali nierdzewnej dobrego gatunku będą nie tylko odporne na odkształcenia, ale także na zarysowania. Na koniec pozostaje jedynie zadecydować, czy sztućce mają być matowe, satynowe czy mocno błyszczące, co również wpłynie na ostateczny efekt aranżacji stołu.
Jak nakryć swój na wielkanocne śniadanie?
W jaki sposób zaaranżować stół na śniadanie wielkanocne? Wiele zależy w tym przypadku od stylu aranżacyjnego samej jadalni, w której odbędzie się rodzinne spotkanie. Jeśli jest to wnętrze nowoczesne, najlepiej będzie postawić na modną białą zastawę z kwadratowymi talerzami i równie minimalistyczne sztućce bez zdobień, błyszczące lub zmatowione. Całość ułożona na białym obrusie potrzebować będzie już jedynie bukietu świeżych tulipanów i serwetek w dopasowanym do kwiatów kolorze. Z kolei w klasycznie urządzonej jadalni najlepiej zaprezentuje się tradycyjna porcelana zdobiona, którą można rozłożyć na białym lub delikatnie kremowym obrusie. Do serwisu należy dopasować wtedy klasyczne sztućce i dekoracje tematyczne. Dobrym pomysłem będzie także ustawienie na blacie zjawiskowego wazonu wypełnionego kwiatami, które zawsze odświeżają aranżację i nadają jej elegancki charakter.