Jak powinno wyglądać bezglutenowe śniadanie?

Bezglutenowe śniadanie

Osoby, które dopiero co rozpoczęły być na diecie bezglutenowej mogą się zastanawiać nad tym jak skomponować swoje śniadanie, by było ono pożywne i stanowiło źródło energii na cały dzień. Każde śniadanie powinno być lekkie ale winno być bogate w różne składniki odżywcze. Do bezglutenowych śniadań na dobre należy wpisać bezglutenowe pieczywo, płatki śniadaniowe bez glutenu czy owsiankę.

Jak wybierać bezglutenowe pieczywo?

Najlepiej, by bezglutenowe pieczywo kupować w miejscach, które zajmują się tylko i wyłącznie produkcją produktów bezglutenowych. W przypadku pieczywa bezglutenowego przechowywanego razem z innymi wypiekami z tradycyjnej piekarni nie ma gwarancji, że podczas transportu nie znajdowało się ono w tym samym koszu co pieczywo bezglutenowe. Zdarzały się przypadki kiedy to bezglutenowy chleb, wypiekany w normalnej piekarni posiadał znaczną ilość glutenu, dużo ponad normę.

Na szczęście przejście na dietę bezglutenową nie wymaga rezygnacji z pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa na stole. Jest on nadal ważnym produktem spożywczym w jadłospisie osób, będących na tej diecie. Producenci bochenków bezglutenowych są niezwykle świadomymi twórcami, ponieważ posiadają wiedzę dotyczącą tego, że bezglutenowe pieczywo może posiadać niedobory pewnych składników odżywczych. Tak, więc bardzo często wzbogacają je o nasiona chia, czarnuszkę, siemię lniane czy dynię. Dzięki temu osoby chore na celiakię czy nietolerancję glutenu mogą bez obaw cieszyć się smakiem bezglutenowego chleba.

Bezglutenowe śniadanie

Bezglutenowe płatki śniadaniowe jako alternatywa śniadania

Oprócz chleba na śniadanie bardzo często spożywa się płatki. Wynika to z tego, że jest to niezwykle szybkie śniadanie i zajmuje niewiele, by je przygotować. Ponadto ich smak jest dla wielu osób nie do zastąpienia. Dobrą wiadomością dla osób na diecie wolnej od glutenu jest to, że oni także mogą je spożywać. Przykładem są kukurydziane płatki bezglutenowe, które w połączeniu z mlekiem roślinnym stanowić będą doskonały posiłek. Tego typu płatki są również dostępne w wersji nieco na słodko o smaku czekoladowym czy kakaowym.

Pyszna owsianka na śniadanie

Kolejną propozycją śniadaniową jest owsianka. Jest ona źródłem ogromnej ilości składników odżywczych, a co więcej jest niezwykle pożywna. Najlepiej spożywać ją w towarzystwie dużej ilości świeżych owoców czy orzechów, które dostarczą do organizmu dużej dawki dobrej energii. Płatki owsiane posiadają dużo witamin z grupy B, a głównie B1 i B6 oraz witaminy E. Są źródłem także wielu składników odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Po ich spożyciu człowiek charakteryzuje się dobrym samopoczuciem, ma lepszy wpływ na układ nerwowy i prezentuje pełne skupienie przez cały dzień. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy powinny pomyśleć o częstszych śniadaniach w tej formie. Wynika to z tego, że owsianka na długo tworzy uczucie sytości, dzięki zawartości błonnika, który świetnie oczyszcza układ pokarmowy, eliminując wszelkie niestrawione resztki pokarmowe. Osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać owsiankę co najmniej trzy razy w tygodniu na śniadanie.